miercuri, 17 iunie 2009

Ideea Europeană vă invită la Salonul Cărţii Bookfest 17-21 iunie 2009, Complexul Expoziţional Romexpo, Pavilion 17, stand 24, Bucureşti

Program de vizitare:
17, 18, 20 iunie - între orele 10:00 şi 20:00
19 iunie - între orele 10:00 şi 22:00
21 iunie - între orele 10:00 şi 18:00.

EVENIMENTE Sedinte de autografe la standul Ideea Europeana:

Vineri, 19 iunie Ora 15,00
Ideea Europeana – Anul Nicolae Breban
Nicolae Breban, Puterea nevazuta, Vinovati fara vina
Rainer Maria Rilke, Elegii duineze in traducerea lui Nicolae Breban
Cartea contine CD. Lectura: Aura Christi – Nicolae Breban

Ora 16,00 Bogdan Mihai Dascalu, Era maritata si se plictisea
Rainer Maria Rilke, Insemnarile lui Malte Laurids Brigge
Traducere de Bogdan Mihai Dascalu si Crisu Dascalu
„Publicat in 1910, romanul lui Rilke constituie un varf indiscutabil. Starile sunt, aici, pretutindeni, descrise exact, incet, viu, ravasitor de viu; da, ritmurile curg, treptat-treptat, schimbandu-si respiratia, si oferind, de la un rand la altul, surpriza; ineditul, neobisnuitul, exceptionalul fiind cadrul firesc al acestui roman atipic, tensionat, printre obiceiurile casei figurand - daca admitem ca un text epic poate fi aidoma unei case, aidoma unei cetati, aidoma unui continent sau planete abia descoperite - imprevizibilul, si inca o data: imprevizibilul."
Aura Christi

Ora 17,00: LANSARE Mihail Galatanu, French Cancan
Editura EuroPress Group şi autorul cărţii French Cancan - Mihail Gălăţanu lansează un volum intitulat FRENCH CANCAN, de fapt o operă de ficţiune biografică, un roman tip jurnal fantazat & fantezist, care va fi prezentat de Dan-Silviu Boerescu, critic literar, Aura Christi şi Nicolae Breban, editorii săi şi scriitori de o indiscutabilă notorietate. Lansarea se va întîmpla la tîrgul de carte, Anul Domnului 2009, luna iunie, ziua 19, vineri, orele 19:00. Va mai fi, de altfel, un important invitat-surpriză, pe care autorul nu vrea, deocamdată să-l divulge: dar o va face, cu siguranţă, la momentul potrivit.

Romanul conţine, sub forma unui jurnal parizian, experienţele şi aventurile de la Paris, în „rol” de bursier al Guvernului francez, şi, mai tîrziu, al Comunităţii Europene, unde am absolvit Relaţii Internaţionale (cu o diplomă de şcoală postuniversitară). Cum am ajuns acolo, viaţa de hoinar, bursele, iubitele, mai mult (sau mai puţin) platonice/imaginare. Cum era percepută acolo România, cum se făceau cărţile pentru admiterea ţării noastre în Comunitatea/Uniunea Europeană. Prietenii mei cei mai buni de acolo, între care un „exotic”, sud-coreanul Koon, dorul /tînjirea după casă, Muzeul Literaturii, Galaţi, terasele de pe malul Dunării. Cum „furam” noaptea cărţile de la Librăriile Shakespeare & comp. Despre cum am trăit la Paris.
Mihail Gălăţanu


Sambata, 20 iunie Ora 14,00
Ion Ianosi, Autori si opere
"Ianosi este un om pentru care problema morala exista, iar faptul acesta il asaza intr-o postura extrem de fecunda si de necesara, de mediator. Intr-o lume care devine tot mai conflictuala, uneori in mod stupid, cu totul superficial si aberant. Ion Ianosi cred ca ne da o lectie de economie de conflict. Vad in aceasta lectie si in persoana lui un model de seninatate, de sinceritate intelectuala, de europenitate." (Mircea Martin)

Ora 15,00
Colectia 100 Capodopere
Marina Tvetaieva
„Marina Tvetaieva se distinge printr-o scriitura accentuat personala, nu numai in poezie, dar si in proza. [...] Excesivul e aici o supralicitare a daruirii, o hipertrofie a atasamentului. Tvetaieva smulge arta din stramtorarile ei, ale Tvetaievei si ale artei. E ca o hiperbola a omului, ca o dovada a demnitatii recastigate: prin arta subumanul trece in sublim. Crezand in arta, Tvetaieva crede in umanitate, in sansa nemuririi ei palpabile. Dar transgresarea mortii ea o stoarce din vecinatatea mortii; dintr-o viata neincetat periclitata de absolutismele ei. Viata nu e traita pe masura artei, s-o obligam la nemasurare! - ar putea fi deviza ei, ultimul ei mesaj.” (Ion Ianosi)

Ora 16,00 Jurnale de tinerete de Rainer Maria Rilke
Invitati : Nicolae Breban, Bogdan Mihai Dascalu si Aura Christi
Prin acest volum, se continua publicarea jurnalelor lui Rainer Maria Rilke, redactate in tineretea lui. Jurnalul florentin este cea mai timpurie insemnare autobiografica a poetului, prilejuita de un voiaj in orasul lui Dante, asternuta pe hartie la putin dupa 20 de ani. Valoarea lui nu consta doar in impresiile, starile sufletesti ori trairile autorului, ci si in faptul ca el dezvaluie cateva dintre conceptele fundamentale, pe care se va sprijini intreaga lui creatie ulterioara. El dezvaluie obsesia durabila a autorului cu privire la destinul sau artistic: "Deseori ma cuprinde o imensa nostalgie dupa mine insumi. Stiu prea bine, drumul e inca lung." Nu lipsesc, desigur, reflectiile despre arta, vazute ca un modus vivendi: "Arta este un mijloc al indivizilor, al insiguratilor de a se implini pe sine".
Promotii la Bookfest reduceri intre 25-40%

Va multumim ca ati fost si sunteti alaturi de noi. CITIM IMPREUNA, caci numai astfel ne vom cunoaste pe noi insine si, odata cu noi, lumea prin care trecem.

Comenzi:
online: www.ideeaeuropeana.ro
e-mail: office@ideeaeuropeana.ro
telefon: (021) 212.56.92; fax: (021) 310.66.18


Editura IDEEA EUROPEANA
Piata Amzei nr. 13, sector 1, 014780 Bucuresti
email: office@ideeaeuropeana.ro
email: fcideeaeuropeana@yahoo.com
Telefon/fax: 4021-212.56.92 ; 4021-310.66.18
http://www.ideeaeuropeana.ro

joi, 11 iunie 2009

Scrisoare deschisa Domnului Prim Ministru Emil Boc: Apel pentru salvarea culturii romane vii · 2009

Guvernul Romaniei

Scrisoare deschisa Domnului Prim Ministru Emil Boc
Apel pentru salvarea culturii romane vii · 2009

Stimate Domnule Prim-Ministru,

In septembrie 2006, Asociatia Publicatiilor Literare si Editurilor din Romania (APLER), membru al Federatiei Editorilor si Distribuitorilor de Carte din Romania (FEDCR), a sprijinit Apelul pentru salvarea culturii romane vii, lansat de revista Contemporanul. Ideea Europeana, condusa de acad. Nicolae Breban, si de Fundatia Culturala Ideea Europeana, Apel semnat de peste 900 de personalitati din intreaga lume, atragand atentia opiniei publice asupra modului incalificabil, barbar, in care este tratata cultura scrisa in Romania. Din nefericire, situatia este departe de a se redresa; din contra, lucrurile se agraveaza din ce in ce mai mult, astfel incat cultura scrisa – prin care s-a conservat de-a lungul secolelor identitatea poporului roman – este tratata cu vadit dispret, aplicandu-se in continuare o liberalizare brutala, nenuantata, intr-un domeniu vulnerabil si esential pentru un popor cum e cultura scrisa. Romania e singura tara din Estul Europei, daca nu chiar din lume, in care privatizarea a inceput cu domeniul culturii. Cum se manifesta, la modul concret, nepasarea guvernantilor fata de cultura romana vie? E vorba, in primul rand, de bugetul alocat culturii: un buget incalificabil, de 0,19 % din PIB, care urmeaza, dupa stiinta noastra, sa fie diminuat. Precizam ca aceasta masura va avea consecinte dramatice asupra destinului culturii romane scrise. Pana in prezent, Guvernele Romaniei au aratat fata de cultura scrisa o atitudine cu care nu putem fi de acord.
In strainatate exista o lege a sponsorizarii eficienta, functionala. Cu mult timp inainte de venirea crizei, in Franta, de pilda, au fost luate masuri de protectie inclusiv a culturii scrise. In Romania insa tot, aproape tot ce s-a intreprins la nivel guvernamental parca ar fi fost gandit dinadins ca ea, cultura scrisa, treptat-treptat, sa dispara. In timpul negocierilor privind stabilirea bugetului cutarui sau cutarui minister, cuvantul „cultura” nici nu este pronuntat. Atitudinea sfidatoare a guvernelor care s-au perindat la putere dupa 1989, ne face sa va solicitam imperios: revederea drastica a atitudinii Guvernului Romaniei fata de cultura scrisa; alocarea unui buget de 2 % din PIB culturii (suma de 0,19 % alocata este, spuneam, incalificabila, si va prejudicia irecuperabil domeniul culturii scrise; argumentul „nu exista bani pentru cultura”, „e criza mondiala” este jenant); revederea Legii sponsorizarii, care la ora actuala e departe de a incuraja sprijinirea literaturii romane vii; scutirea de impozite pentru drepturi de autor a membrilor Uniunilor de Creatie (un model, in aceasta ordine de idei, este Irlanda); inversarea proportiei dintre bugetul alocat Directiei Patrimoniu a Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National/MCCPN si cel alocat culturii scrise in favoarea literaturii/culturii scrise (e stiut ca circa 75 % din banii alocati culturii revin sustinerii patrimoniului; este de la sine inteles ca scriitorii romani nu se opun salvarii patrimoniului national, cu conditia ca sumele alocate sa nu impieteze, atat de grav cum au facut-o pana in prezent, asupra literaturii romane); sprijinirea prin MCCPN a programelor destinate culturii scrise: editarea celor mai reprezentative reviste de cultura din teritoriul national, programe de editare de carte romaneasca, traduceri din scriitorii romani in limbile de circulatie, turnee, conferinte nationale si internationale, lecturi publice etc. Solicitam imperios ca literatura vie – prin care s-a conservat traditia de structurare a statului roman modern si prin care se sustine identitatea nationala azi, in plin taifun al globalizarii – sa nu mai fie tratata laolalta cu divertismentul, artele spectacolului, dansul, arte nelipsite, de buna seama, de importanta. In consecinta, cultura scrisa sa aiba un capitol de buget separat. Sunt masuri stringente. Fara acestea supravietuirea culturii romane vii este imposibila. Prin noi, prin marile valori romanesti, tara noastra, in timp, poate sa-si schimbe imaginea in lume, care, se stie, este, la ora actuala, negativa. „Noi” inseamna cartile noastre. Tablourile, sculpturile, spectacolele noastre. „Noi” inseamna revistele nationale: Contemporanul, Convorbiri Literare, Romania literara, Timpul, Steaua, Familia, Vatra, Manuscriptum, Dacia Literara, Cronica, Viata Romaneasca, Poesis. Si altele. „Noi” inseamna editurile noastre. Toate aceste institutii sunt la limita subzistentei, a disparitiei. Indemnam la solidaritate colegii din presa, Radio si TV. Numai fiind solidari, vom deveni puternici.
Asteptam o reactie scrisa din partea dvs., asteptam sa va conformati promisiunilor si programelor facute inainte de alegeri.

Federatia Editorilor si Difuzorilor de Carte din Romania (FEDCR)
Asociatia Publicatiilor Literare si Editurilor din Romania (APLER)
Asociatia Revistelor si Publicatiilor Europene (ARPE)
Fundatia Culturala Ideea Europeana
Fundatia Libra
Revista Contemporanul. Ideea Europeana
Convorbiri literare, Cronica, Editura Timpul


http://www.comunicatemedia.ro/Scrisoare_deschisa_Domnului_Prim_Ministru_Emil_Boc__Apel_pentru_salvarea_culturii_romane_vii__bull__2009_ic27428.html

marți, 2 iunie 2009

www.ideeaeuropeana.ro: Adevarul Holding: inceperea urmaririi penale

www.ideeaeuropeana.ro: Adevarul Holding: inceperea urmaririi penale

Adevarul Holding: inceperea urmaririi penale

Adevarul Holding: inceperea urmaririi penale

Inspectoratul General al Politiei Romane ne informeaza in adresa nr. 166.109/S3/MR/19.05.2009 ca in dosarul privind plangerea formulata impotriva S.C. Adevarul Holding, dosar cu nr. 176.094/2009, “s-a dispus inceperea urmaririi penale, la data de 29.04.2009, sub aspectul savarsirii infractiunilor prevazute la art. 140, lit. a si art. 141 din Legea 8/1996, privind dreptul de autor, cercetarile fiind continuate pentru stabilirea persoanelor responsabile de comiterea infractiunilor”.

Obiectul acestui dosar este preluarea abuziva, editarea si distribuirea Jurnalului tolstoian in traducerea Janinei Ianosi (Editura Ideea Europeana, 2005) de catre S.C. Adevarul Holding, cu titlul Memorii, in “traducerea” unui individ necunoscut, probabil inexistent, cu un pseudonim stangaci: “Ghenadi Strungar”, preluare abuziva incalificabila ce constituie un atac la adresa breslei scriitorilor si a celei a editorilor. Pe rol se afla alte doua procese.

Presa romaneasca a dezbatut pe larg acest subiect sub genericul “Plagiatul secolului”.

Revista Contemporanul a publicat in nr. 4, 5, 6/2009 un dosar impunator, elocvent in acest sens, in cadrul caruia isi expun atitudinea pe marginea acestui caz Dumitru Balan, Aura Christi, Marian Victor Buciu, Crisu Dascalu, Marina Vraciu, Bogdan Mihai Dascalu, Mihai Dascalu.


http://www.ecomunicate.ro/comunicate_show.php?cID=3&ID=4411&uid=45&skey=ZUQIIU&from_newsletter=1